maandag 13 april 2015

Antwerpen, 5-2-2015: het gemeenteperspectief

In de ochtend van donderdag 5 april kregen we een presentatie van twee medewerkers van de gemeente Antwerpen. Hun domein waar ze gespecialiseerd op zijn is Armoede & Welzijn. We kregen in anderhalf uur tijd heel veel informatie van de twee medewerkers. Zo zijn er 22% van jongeren 18 tot en 25 jaar werk zoekend. Wat duidelijk uit de presentatie werd is dat het lastig is de armoede te bestrijden. Wel hebben ze in Antwerpen inloop huizen. Daar kunnen mensen die het lastig hebben zorg ontvangen en hulp krijgen om meer stabiliteit te krijgen in hun leven. Het interessante van deze inloop huizen is dat er meerdere faciliteiten aanwezig zijn zodat je gelijk hulp kan krijgen op verschillende aspecten. Wat het interessante in Antwerpen is, wat ik haalde uit de presentatie is dat de armoede heel verspreid ligt. Ook is kinderarmoede een grote focus van de gemeente.Als kinderen een moeilijkere start hebben door armoede in het gezin zullen ze later daarvan de dupe zijn. Ook mensen meer laten participeren aan maatschappelijke activiteiten en in aanraking laten komen met de arbeidsmarkt is van groot belang.
Als ik kijk naar Amsterdam komen veel punten overeen, het grote verschil tussen Amsterdam en Antwerpen is dat Antwerpen nog weinig vast heeft staan met betrekking op de wijkteams. Amsterdam word gezegd is jaren vooruit. Na ik de presentatie heb gekregen liet het me inzien dat Antwerpen nog heel veel mogelijkheden heeft en nog alle kanten op kan gaan. Na de presentatie heb ik de twee medewerkers aangesproken om graag contact te hebben over 5 a 6 jaar. Dit omdat in Antwerpen de meeste initiatieven en inbrengen vanuit de bewoners van Antwerpen komen. In Amsterdam komt het van bovenaf, vanuit de gemeente.
Hierin kan dus een groot verschil ontstaan, omdat de bewoners van Antwerpen gemotiveerd zijn voor verandering en wijkteams en kan dit een grote factor zijn voor positieve verandering. Ik hoop dat Antwerpen en Amsterdam over 5 jaar naar elkaars situatie zullen kijken en daar de positieve punten uit zullen halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten