donderdag 18 juni 2015

Doen wat nodig is. ISW excursie naar Leeuwarden

Vrijdag 17 april is de ISW klas het laatste blok van dit jaar begonnen met een excursie naar het sociale wijkteam in Leeuwarden (zie ook dit filmpje).

We kwamen redelijk op tijd aan en werden gastvrij ontvangen. Na korte uitleg van het programma, gaf Nynke Andringa de aftrap. Zij heeft in grote lijnen met swung, passie maar ook de nodige humor de wijze waarop zij in Leeuwarden te werk gaan met de wijkteams geschetst. Wat opviel waren de korte lijnen met de samenwerkingspartners in het werkveld en de dagelijkse briefing in multidisciplinair verband. Afspraken op papier gingen hieraan vooraf. Ook waren er de nodige anekdotes door Nynke met de nodige humor voor het voetlicht gebracht, wat meestal de nodige lachsalvo's teweeg bracht. Het uur was heel snel voorbij dankzij de voortvarendheid en informatiestijl van Nynke.

Daarna vertelde Marinthe haar verhaal waarbij zij duidelijk maakte dat de jeugdteams nog in de kinderschoenen staan en de worsteling om dit de vereiste "body"te geven. Hierbij werden een aantal kernkwesties aan de orde gesteld.

Na een smakelijke en voedzame lunch kwam een vertegenwoordiger van het Bewonersbedrijf aan het woord. Hij vertelde over de contacten met de Gemeente die aanvankelijk stroef verliepen, waarbij de bewoners het idee hadden niet helemaal serieus genomen te worden. Geleidelijk aan veranderde dit beeld en participeerden steeds meer bewoners in de aangeboden activiteiten. Ook ontstond er steeds initiatief vanuit de bewoners zelf. Hij gaf het gevoel dat ze nu met de Gemeente on speaking terms zijn.

Als laatsten gaven HvA studenten presentaties over de Samendoen Teams. De reacties bij afloop vanuit de delegatie van Leeuwarden bevatten de nodige kritische kanttekeningen maar ook een aanmoediging om het reilen en zeilen in Amsterdam te toetsen en waar nodig aan de bel te trekken.

Het bezoek aan Leeuwarden stemde ons in ieder geval tot tevredenheid maar ook tot nadenken over hoe nu verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten