dinsdag 3 maart 2015

Verslag startbijeenkomst academische werkplaats Sociaal werk: 'Get love in the system'.

Afgelopen vrijdag, 27-2, was de officiële opening van de academische werkplaats Sociaal Werk, verbonden aan de universiteit van Tilburg. Deze werkplaats is een initiatief van de stichting Sociaal Werk, waar de HvA binnenkort ook lid van wordt. 

In een gemengd gezelschap van professionals, bestuurders en onderzoekers is in een ochtend een vol maar afwisselend programma de revu gepasseerd, waarin vanuit verschillende invalshoeken de werkplaats is belicht. 

Tine van Regenmortel, programmaleider van de werkplaats, presenteerde het onderzoeksprogramma,
op basis van de centrale vraag: Hoe kan sociaal werk de burgers versterken en verbinden met de samenleving? De focus binnen de werkplaats ligt op drie elementen: empowerment, kwetsbare burgers (ruimte voor & inclusie van) en een multi-level en multi-actor perspectief. Zij hebben voor zichzelf vier doelen geformuleerd:
1. Verwetenschappelijking (onderbouwing en inzicht in werkzame factoren)
2. Professionalisering
3. Vermenselijking
4. Ontwikkeling onderzoeksmethodologie

Schalk, de hoogleraar sociaal werk, introduceerde de working theory waarmee ze aan de slag gaan, het AMO-model, wat staat voor: Abillity, Motivation, Opportunity. Hij beschreef de functie van het sociaal werk als het vergroten daarvan. Een aantal projecten waarin ze dit willen onderzoeken zijn:
- het rendement en de effectiviteit van sociaal werk
- kenmerken van een goede samenwerkingsrelatie
- kenmerken van een empowerende organisatie.
 Daarna werden een aantal onderzoeksprojecten gepresenteerd, die ik hier niet allemaal zal beschreven, maar één wil ik graag noemen. Renske van der Zwet (databank Effectieve interventies) doet onderzoek naar hoe sociaal werkers binnen de context van hun werk meer evidence informed kunnen werken. Daarbij ziet zij een grote rol voor onderzoekers in het vertalen van werkzame elementen naar de dagelijkse praktijk.

Boutellier hield een vermakelijk slotwoord, waarin hij een aantal kernpunten van de ochtend resumeerde:
- Het belang van scharrelruimte, tussen EBP & de werkelijkheid, op basis van intuïtie, wat weer gebaseerd is op ervaring en kennis.
- De bedoeling als centraal sturend mechanisme (tov bureaucratische overwegingen)
- Acceptatie dat er geen eindoplossing is voor deze vraagstukken, dat het een doorlopend proces blijft.
- De combinatie van concrete, toegepaste en wetenschappelijke onderzoeksvragen dicht de kloof tussen wetenschap en praktijk niet, maar zorgt wel voor overbruggingen.
Hij eindigde met een citaat van Glasman, ideoloog van de Labour-party: 'Get love in the system'
Al met al een inspirerende ochtend met zinvolle discussies en veel aansluiting met ons werk binnen de HvA. 
Op de site van de stichting staat ook een verslag, met een aantal presentaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten